VEH: VvE’s vinden duurzaamheid minder belangrijk dan onderhoud


Appartementseigenaren maken zich drukker over het onderhoud van hun gebouw dan over verduurzaming. Dit blijkt uit het Nationale VvE-onderzoek 2019 van Vereniging Eigen Huis waar meer dan 1.000 appartementseigenaren aan meededen


Lees meer

Eigen appartement maar geen eigen laadpaal? Fonds biedt vanaf nu snelle lening aan


Appartementeigenaren kunnen per direct een lening krijgen voor een laadpaal voor een elektrische auto op hun eigen terrein. Zij kunnen daarvoor aankloppen bij het Nationaal Energiebespaarfonds.


Lees meer

VvE's luiden noodklok: verduurzamen te moeilijk


Veel verenigingen van eigenaren hebben grote moeite om hun wooncomplex te verduurzamen. Ook leiden plannen voor bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen op een gezamenlijk dak nogal eens tot ruzie. De Stichting VvE Belang luidt de ...Lees meer


Informatieplicht energiebesparing


Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen (inrichtingen) om energie te besparen. In 2019 verandert deze regelgeving.

Naast de bestaande energiebesparingsplicht komt er een informatieplicht voor inrichtingen die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken.

Met de informatieplicht willen de overheid en het bedrijfsleven energiebesparing versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls.


Lees meer

Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE

Gaat u als Vereniging van Eigenaren (VvE) voor uw gebouw en appartement(en) maatregelen nemen voor 

energiebesparing? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan. VvE’s kunnen nog 

gebruikmaken van de regeling tot en met 31 december 2019. 


Kom ik in aanmerking? 

Let op, er is geen subsidie meer voor particulieren! Subsidie is alleen voor VvE’s, woonverenigingen en 

wooncoöperaties, voor de eigenaren die er zelf wonen, niet verhuren en energiebesparende maatregelen willen 

nemen. Ook commercieel vastgoed binnen de VvE (bijv. winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie. 


Lees meer

VvE Energiebespaarlening voor 30 jaar & lagere rente


Afgelopen januari ondertekende minister Ollongren – tijdens het 5-jarig jubileum van het Nationaal Energiebespaarfonds – een nieuw investeringsreglement. Daarmee kwam een VvE Energiebespaarlening beschikbaar met een looptijd van 30 jaar. Interessant voor VvE’s met duurzame ambities, die hun gebouw willen aanpassen aan de eisen van de huidige (én toekomstige) tijd. Daarnaast is de rente in januari van dit jaar naar beneden bijgesteld en zijn de maximumbedragen van de ZEP en ZEP + /NOM pakketten verhoogd.


Lees meer

Salderingsregeling verlengd tot 2023


De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft.


lees meer

De Stentor, 15 mei 2019 auteur Kaj van Arkel


De VvE, hoe zit het ermee?

Van plan om een appartement te kopen? houd voordat je tekent de Vereniging van Eigenaren kritisch tegen het licht. Een slapende VvE kan je handenvol geld kosten.


Lees verder

190515_VvE hoe zit het ermee_De_Stentor.pdf